Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az Usa vezetői nem Krím miatt, hanem hegemóniájuk elvesztés
  2014-05-29 20:28:23, csütörtök
 
  Az Usa vezetői nem Krím miatt, hanem hegemóniájuk elvesztése miatt pánikoltak

Az amerikai "vörös vonal" szigorúan az orosz határon húzódik, s Krím annektálása ezt megsértette.
Az ukrán válság annyira komolynak és veszélyesnek bizonyult, hogy egyesek az 1962-es kubai válsághoz hasonlítják.

A "Boston Globe"-ban megjelent cikk szerzője, Thanassis Cambanis röviden így foglalta össze a kialakult helyzetet: "Putyin [ Vlagyimir és elnök] - (Chomsky zárójele; ha Obama Barack és elnök, akkor Putyin Vlagyimir és szintén elnök ...a ford.) Krím annektálásával megsértette azt a rendet, amire Amerika és szövetségesei a hidegháború után támaszkodtak, azaz azt a rendet, miszerint a nagyhatalmak csak abban az esetben indítanak fegyveres támadást, ha azt általános nemzetközi konszenzus támogatja. Ellenkező esetben nem lépik át a versenytárs államok "vörös vonalát". (Obama 134-re emelte azon országok számát, amelyekben az USA fegyveres akciókat hajthat végre. 2012-es adat: 12 országban halt meg amerikai katona fegyveres konfliktus során...Tudomásom szerint az amerikai fegyveres beavatkozást engedélyező és elrendelő szervezetek közt pl. az ENSZ sem szerepel...a ford.)

Tehát korunk legkirívóbb nemzetközi bűntette, az, hogy az USA és az Egyesült Királyság lerohanta Irakot, nem volt a világrend megsértése, mert bár ehhez az általános nemzetközi támogatást nem sikerült megszerezni, de nem sértették meg Oroszország és Kína "vörös vonalát".

Mi pedig Krím bekebelezését és Putyin egyéb, Ukrajnával kapcsolatos ambícióit az USA "vörös vonalának" átlépéseként értékeljük.

Ezért "Obama arra összpontosít, hogy a putyini Oroszországot gazdasági és politikai kapcsolatainak elvágásával elszigetelje a külvilágtól,korlátozza terjeszkedési ambícióit, gyakorlatilag kitaszított országot akar belőle csinálni,"- írja Peter Barker a The New York Timesban.

Röviden: az amerikai vörös vonal pontosan megegyezik az orosz államhatár vonalával. Tehát Oroszország szomszédai területén megjelenő ambíciói megsértik a világ rendjét és válságot provokálnak.

A fentiekben felfedezhető néhány furcsaság. Néhány ország számára időnként megengedhető, hogy vörös vonaluk országhatárukon kívül legyen [mint ahogy jelenleg az USA vörös vonala]. Persze ez Irakra nem vonatkozott (Kuwaitra céloz Chomsky...a ford.). És persze Iránra sem, ezt az országot az USA állandóan fegyveres lépésekkel fenyegeti ["az események minden lehetséges változatát figyelembe vesszük"].

Az ilyen fenyegetések nem csak az ENSZ alapokmányát, de az Általános Közgyűlés Oroszországot elítélő határozatát is sértik, azt, amit az USA aláírt, s amin tán még még meg sem száradt a tinta. Ez a határozat ugyanis úgy kezdődik, hogy az ENSZ alapokmánya tiltja a "fenyegetést és az erő használatát" a nemzetközi politikában.

A kubai rakéta válság világosan megmutatta, hogy hol húzódnak a nagyhatalmak vörös vonalai. A világ a nukleáris háború szélére sodródott, amikor Kennedy elnök elutasította Hruscsov javaslatát a krízis megoldására; egyidejűleg és nyilvánosan kivonják a szovjet rakétákat Kubából, az amerikai rakétákat meg Törökországból. [Akkor már elhatározott dolog volt, hogy az amerikai rakétákat felváltják a sokkal halálosabb fegyvernek számító, tengeralattjáróról indítható Polarisok, ezek annak a hatalmas rendszernek részei lettek, ami Oroszországot a teljes megsemmisítéssel fenyegette.]

A jelenlegi válságban az USA vörös vonala az orosz határon húzódik, s ezzel mindenki tisztában van.

Az USA indokínai háborúja, hasonlóan Irak lerohanásához, semmiféle vörös vonalat nem sértett, úgy, mint az USA összes többi garázdálkodása sem. Feltétlenül meg kell ismételni: ellenfeleinknek ideje meghatározniuk vörös vonalaikat, de azok szigorúan csak a saját határvonalukon húzódhatnak, ugyanis ugyanott húzódik az USA vörös vonala is. És ha ez az ellenfél hirtelen "expanziós ambíciókat táplál közvetlen szomszédaival kapcsolatban", akkor ezzel az amerikai vörös vonalat sérti meg, és világválsággal fenyeget.

Az International Security folyóirat jelenlegi számában Yuen Foong Khong, az Oxfordi Egyetem professzora megmagyarázza, hogy az amerikai stratégiai doktrínában létezik egy "ősrégi [és kétpárti] hagyomány: a kormányzat mindig arra helyezi a hangsúlyt, -az USA kulcsfontosságú érdeke- hogy megakadályozza az Államokkal ellenséges hatalom hegemóniáját a világ bármely régiójában".

Mi több, általános vélemény (nyugati...a ford.) szerint az Államoknak "meg kell erősítenie uralkodó helyzetét", mert "pontosa ez, az USA hegemóniája biztosítja a regionális békét és stabilitást"- ez a terminus pedig azt feltételezi, hogy teljesen alávetik magukat az USA követeléseinek.

Nos, mint bebizonyosodott, a világ egy másik nézőpontot támogat, az Államokat "izgága államnak", a "béke legnagyobb fenyegetésének" tartja. Hogy mit is ért a világ ezen?

Khong a cikkében az ázsiai krízist vizsgálja, amit Kína felemelkedése okoz. Fokozatosan "Ázsia feletti gazdasági uralomra" törekszik, és Oroszországhoz hasonlóan "terjeszkedési törekvései vannak saját régiójában", ezzel megvalósítja az amerikai vörös vonal megsértését.

Obama közelmúltban tett ázsiai látogatása is azt a célt szolgálta, hogy megerősítse ezt az "ősrégi [és kétpárti] tradíciót" a diplomácia nyelvén.

Az, hogy Putyint gyakorlatilag egyhangúan elítéli a hivatalos Nyugat, részben egyik "érzelmi nyilatkozatának" köszönhető. Ebben arra panaszkodott, hogy az USA és szövetségesei "állandóan átvertek minket, döntéseket hoztak rólunk nélkülünk, kész tények elé állítottak. Így volt ez a NATO Kelet felé terjeszkedésével, infrastruktúrájának határainkhoz telepítésével is. Egész idő alatt ugyanazt mondogatták: "Ugyan, titeket ez nem érint". Mondani könnyű, hogy nem érint".

És Putyin panaszkodása teljesen megalapozott. Amikor Gorbacsov pártfőtitkár beleegyezett Németország, mint NATO tagország újraegyesítésébe -történelmi szempontból ez hatalmas visszavonulásnak bizonyult- akkor ez egy quid pro quo (valamit valamiért) volt. Washington megígérte, hogy a NATO egy hüvelyknyit sem fog kelet felé terjeszkedni, s ezen Kelet Németországot értették.

Ezt az ígéretet az első adandó alkalommal megszegték, és amikor Gorbacsov panaszt emelt ez ellen, azt közölték vele, hogy csupán szóbelileg állapodtak meg, s amúgy sincs semmi jelentősége az egésznek.

Clinton elnök folytatta kelet, az orosz határ felé tartó NATO terjeszkedést. Ma már olyan felszólítások hangzanak el, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz. Ukrajna és Oroszország történelmileg szomszédok, ha nem egyek. De mindez persze "nem érinti" az oroszokat, mert a "béke és stabilitás biztosításának" egész világra kiterjedő kötelezettsége azt követeli, hogy az amerikai vörös vonal az orosz határnál húzódjon.

Az, hogy Oroszország bekebelezte Krímet, törvénytelen tett volt, a nemzetközi jog és egy sor egyezmény megsértése. Persze az utóbbi években semmi hasonló nem történt a világban - pedig az, hogy az USA lerohanta Irakot, sokkal nagyobb bűncselekmény volt.

Egyébként mégis csak eszembe jutott egy hasonló dolog: az, hogy az USA fennhatósága alatt van Kuba DK-i részén a Guantanamoi öböl. 1903-ban az USA háborús fenyegetéssel elvette Kubától Quantanamot, s mind a mai napig nem hajlandó visszaadni, bár 1959, a kubai forradalom óta állandóan visszakérik. (Ismereteim szerint az 1903-ban Kubára kényszerített "bérleti szerződés" is lejárt, tehát az USA nemcsak szó-, de írásbeli ígéreteire is tesz...a ford.)

Oroszországnak sokkal nyomósabb érvei vannak. Még ha el is tekintünk a helyi lakosság nagyfokú támogatásától, Krím történelmileg Oroszországhoz tartozik. Krímben van Oroszország egyetlen melegvizű kikötője, ott állomásozik az orosz hadiflotta, ezért nagy stratégiai jelentősége van. Egyébként az USA-nak semmi jogalapja nincs arra, hogy igényt tartson Quantanamora - kivéve az erőszak monopóliumát.

Az egyik ok, ami miatt az USA elzárkózik Quantanamo visszaadása elől az, hogy ez a város egyben nagy kikötő is. Az pedig, hogy amerikai fennhatóság alatt van, nagyon megnehezíti Kuba eme régiójának fejlődését. Az utóbbi bő 50 évben Kuba"visszafogása" az USA külpolitikájának egyik fő célja.

Az USA azt mondogatja, hogy sokkolja az emberi jogoknak Kubában történő sorozatos megsértése. Eközben nyilván "elfeledkezik" arról, hogy a legkirívóbb emberjogi túlkapások pont Quantanamoban történnek, s hogy a Kubának címzett teljesen megalapozott vádakat nem kapják meg Washington azon latinamerikai kliensei, amik ugyanolyan emberjogi politikát folytatnak, s hogy Kuba valódi függetlenségének kivívása óta az USA kemény, nem gyengülő nyomása alatt áll.

De ez semmi estre sem sérti bárkinek is a vörös vonalát és nem lesz ebből válság. Ez teljes joggal besorolható abba a kategóriába, amibe az USA indokínai háborúja, Irak megszállása, a parlamentáris rendszerek megdöntése és helyükre diktatúrák állítása, és országunk erőszakosságának több más visszataszító példája tartozik. S mindezt a béke és stabilitás érdekében tesszük.

http://www.kontrollblog.com/2014/05/az-usa-vezetoi-nem-krim-miatt-hanem.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megsemmisítéssel, visszavonulásnak, külpolitikájának, erőszakosságának, függetlenségének, újraegyesítésébe, terjeszkedésével, nyilatkozatának, bebizonyosodott, kulcsfontosságú, ellenfeleinknek, országhatárukon, törökországból, annektálásával, kapcsolatainak, fenyegetésének, garázdálkodása, világválsággal, meghatározniuk, megakadályozza, követeléseinek, határvonalukon, oroszországhoz, biztosításának, kötelezettsége, oroszországnak, történelmileg, támogatásától, kényszerített, parlamentáris, megmagyarázza, international, németországot, lerohanásához, latinamerikai, oroszországot, orosz határon, ukrán válság, 1962-es kubai, kialakult helyzetet, hidegháború után, nagyhatalmak csak, esetben indítanak, versenytárs államok, amerikai fegyveres, világrend megsértése, általános nemzetközi, putyini Oroszországot, amerikai vörös, orosz államhatár, világ rendjét, fentiekben felfedezhető, Boston Globe, Thanassis Cambanis, Obama Barack, Putyin Vlagyimir, Egyesült Királyság, Peter Barker, York Timesban, Tehát Oroszország, Általános Közgyűlés Oroszországot, International Security, Yuen Foong Khong, Oxfordi Egyetem, NATO Kelet, Amikor Gorbacsov, Kelet Németországot, Kuba DK-i,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nem számIt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Irgalom és ítélet  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Őrizkednünk kell...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png telefon  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Leonardo da Vinci gondolata  Bounty krémes  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Paul David Tripp Április 20  Szép estét kedves látogatóimna...  Minden harmadik...  Reggel van  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Nagyon különös  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Radikális szeretet  210 éve született a SZÓZAT meg...  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjszakát  képre írva  Próbálj meg ...  Albert Einstein gondolata  Png fotel  Png nő  Png kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A sors  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Szívem tiéd  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png cica  Akarat  Png ház  Gonosz démon-álarc  Png rózsa csokor  Idő  Facebookon kaptam  Nem számIt  Őrizkednünk kell...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Szép napot kívánok  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Az igazi szeretetért rendszeri...  Idő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png telefon  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Akarat  Bounty krémes  Tanuld meg ezt a versemet  Sose bánj semmit  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Albert Einsteinről  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Zilahy Lajos gondolata  Szép álmokat!  Hazára minden embernek szükség...  Hogy lehet megtartani 
Bejegyzés Címkék
orosz határon, ukrán válság, 1962-es kubai, kialakult helyzetet, hidegháború után, nagyhatalmak csak, esetben indítanak, versenytárs államok, amerikai fegyveres, világrend megsértése, általános nemzetközi, putyini Oroszországot, amerikai vörös, orosz államhatár, világ rendjét, fentiekben felfedezhető, események minden, ilyen fenyegetések, határozat ugyanis, nemzetközi politikában, kubai rakéta, nagyhatalmak vörös, nukleáris háború, krízis megoldására, szovjet rakétákat, amerikai rakétákat, sokkal halálosabb, hatalmas rendszernek, teljes megsemmisítéssel, jelenlegi válságban, saját határvonalukon, ellenfél hirtelen, amerikai stratégiai, kormányzat mindig, világ bármely, regionális békét, terminus pedig, másik nézőpontot, világ ezen, ázsiai krízist, célt szolgálta, diplomácia nyelvén, hivatalos Nyugat, első adandó, orosz határ, orosz határnál, utóbbi években, hasonló dolog, kubai forradalom, 1903-ban Kubára, helyi lakosság, orosz hadiflotta, erőszak monopóliumát, város egyben, emberi jogoknak, legkirívóbb emberjogi, vörös vonalát, parlamentáris rendszerek, megsemmisítéssel, visszavonulásnak, külpolitikájának, erőszakosságának, függetlenségének, újraegyesítésébe, terjeszkedésével, nyilatkozatának, bebizonyosodott, kulcsfontosságú, ellenfeleinknek, országhatárukon, törökországból, annektálásával, kapcsolatainak, fenyegetésének, garázdálkodása, világválsággal, meghatározniuk, megakadályozza, követeléseinek, határvonalukon, oroszországhoz, biztosításának, kötelezettsége, oroszországnak, történelmileg, támogatásától, kényszerített, parlamentáris, megmagyarázza, international, németországot, lerohanásához, latinamerikai, oroszországot, szövetségesei, bekebelezését, terjeszkedési, gyakorlatilag, visszataszító, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.